We schrijven voorjaar 2019. De bedrijvencontactpersoon van Ubbo Emmius gaat op zoek naar projecten vanuit het bedrijfsleven die leerlingen kunnen uitvoeren. Eén van die projecten is om van een oude DAF een elektrisch exemplaar te maken. De nieuwe projectleider STO Stadskanaal, Peter Zwiers, mag met deze levensechte praktijkopdracht aan de slag. Inmiddels is het voorjaar van 2022 aangebroken. Hoogste tijd om eens te kijken hoe het met dit project is gegaan.
In deze video geeft een docent van het Van Lodenstein College uitleg over het profiel Mobiliteit en Transport aan de hand van vragen van leerlingen. Het geeft een duidelijk beeld van zowel de inhoud van het profiel als mogelijke toekomstperspectieven.
Bij de negen TruckAcademy’s die het land rijk is, werken bedrijfsleven, onderwijs en brancheorganisatie Bovag samen om het schreeuwende tekort aan bedrijfsautotechnici op te lossen. Eén van die TruckAcademy’s bevindt zich in Breda. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat West-Brabant de logistieke hotspot is van Nederland.
In Den Haag werken het Corbulo College en ROC Mondriaan aan de integratie van beroepsgerichte vmbo-keuzevakken en mbo-keuzedelen. Hoe pakken ze het precies aan, wat is het voordeel voor de leerlingen en hoe gaat dit project verder nu de scholen weer open zijn? Henrique Dekkers vertelt over de achtergrond van dit project en de plannen en mogelijkheden om deze unieke aanpak uit te breiden naar andere profielen.
Video geeft beeld van de overstap die leerlingen gaan maken van het vmbo naar het mbo. Interessant voor docenten en leerlingen van het vmbo. De voorbereiding op het zoeken van een stage/leerwerkplek komt aan de orde en ook worden de eerste dagen in het bedrijf in beeld gebracht.
Het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg en het Koning Willem I College in Den Bosch werken intensief samen om de doorstroming van vmbo-leerlingen in wat eerst de opleiding Autotechnicus heette – de huidige richting Mobiliteit en Transport – te versnellen. Hedzer van der Kooi: “Dat gaat hartstikke goed, sinds 2003 hebben bijna 100 leerlingen in één jaar hun mbo-diploma behaald in plaats van de gebruikelijke twee.”
In deze aflevering van het klokhuis staat Melanie in de schijnwerpers. Ze is automonteur. In de garage zorgt ze ervoor dat iedere auto veilig de weg op kan. Ze repareert remschijven, ververst de olie en ze zorgt dat alles onder de motorkap klopt. In de aflevering maken ze een testrit om te zien of ze alles goed hebben gerepareerd.
In Noordoost-Brabant wordt binnen Mobiliteit & Transport veel samengewerkt tussen het mbo en het vmbo. Zo biedt het Fioretti College in Veghel bijvoorbeeld een toptechniek route aan: leerlingen kunnen tijdens de laatste weken van hun (vmbo) examenjaar al lessen volgen op het mbo.
In Venlo delen het vmbo en mbo het ‘Technodome’, een pand waarin leerlingen binnen Mobiliteit & Transport kunnen leren in een nagebootst bedrijf. Dankzij de samenwerking kunnen leerlingen die een vmbo-diploma van het College Den Hulster hebben gehaald, sneller hun mbo-diploma behalen bij Gilde Opleidingen.
Met de start van Sterk Techniekonderwijs zoeken we in de M&T-scholen in de STO-regio’s naar inspirerende voorbeelden van kwalitatief en hoogstaand technisch (M&T)onderwijs voor en door de regio. Heeft u een dergelijk voorbeeld? Bent u trots op ontwikkelingen bij u in de regio? Meld u dan bij ons (secretariaat@platformmobiliteitentransport.nl). Wij komen graag bij u langs voor een mooi artikel of een aansprekende video om te delen met uw collega’s!