14-02-2022

Afstand bedrijfsleven en onderwijs verkleinen met stages docenten

Sterk Techniek Onderwijs faciliteert bedrijfsstages

Hoe blijf je als docent van het vmbo (en het mbo) voeling houden met de praktijk van je lesstof? Volgens docent Leon Bijl van het Van Lodenstein College in Hoevelaken is daar een heel gemakkelijk antwoord op: stage lopen bij bedrijven die doen wat jij doceert. En dan niet zomaar een kijkje nemen in de keuken, nee, de mouwen opstropen, meesleutelen en aanpakken. Een idee van Leon en zijn collega’s dat met veel plezier recentelijk is uitgevoerd.

Wat heeft deze ervaring Leon en zijn collega’s gebracht?

“In de eerste plaats is het ontzettend leerzaam. Door lekker mee te werken krijg je heel veel inzicht in wat de dagelijkse praktijk inhoudt. Vanuit de bedrijven merkte ik dat zij het belangrijk vinden dat docenten weten wat er speelt op de werkvloer. Het streven is altijd dat een opleiding zo goed mogelijk aansluit op de dagelijkse praktijk, maar dan moet ik die praktijk wel kennen. Dit was dé manier om het te ervaren. Zelf geef ik les in Mobiliteit & Transport, een vak waar je veel kanten mee op kunt. Ik liep stage in onder andere een fietsenwinkel en bij een distributeur van landbouwvoertuigen. Ik heb in korte tijd veel gezien en geleerd.”

Meer leerlingen opleiding techniek

De lerarenstages worden mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband STO. De stages professionaliseren en faciliteren techniekdocenten. Fedecom is nauw betrokken bij STO. Eén van de belangrijkste ambities van het project is het bevorderen van een positief imago van de technische sector bij leerlingen. Iedere docent in de techniek, po, vmbo of mbo, kan met het lopen van stages de afstand tussen bedrijven en onderwijs verkleinen. En daarmee méér leerlingen inspireren tot een opleiding in de techniek.

Steentje bijdragen

“Eigenlijk moet iedere docent dit gaan doen,” vervolgt Leon. “Het geeft ontzettend veel inzicht en je kunt je leerlingen beter begeleiden naar een technisch vak. Een doel van Sterk Techniek Onderwijs is om bedrijven en scholen met elkaar te verbinden en de afstand te verkleinen. Dan vind ik dat leraren daar hun steentje aan kunnen bijdragen,” verklaart Leon.

Geïnteresseerd in stages in deze sector? Laat het ons weten en we activeren in het netwerk Mobiele Werktuigen. secretariaat@www.platformmobiliteitentransport.nl.

Heeft u een vraag?

Neemt u dan direct contact op of vul het formulier in!