07-04-2020

Schoolexamenbank gaat verder in Woots

Doorstart Schoolexamenbank

Het voortbestaan van de Schoolexamenbank vmbo is een feit! Met ingang van schooljaar 2020/2021 zijn alle – tot nu toe ontwikkelde – examens en toetsitems te benaderen via het digitale toetsplatform Woots. Scholen krijgen gratis toegang. En dat neemt de belangrijkste drempel van de (inmiddels niet meer benaderbare) Schoolexamenbank weg.

Stichting Platforms VMBO is blij met de samenwerking met Woots. Woots is een nog jong, digitaal toetsplatform, maar biedt nu al een veelheid van toetsen en examens voor het voortgezet en middelbaar onderwijs. Vanaf volgend schooljaar ontsluit Woots ook de schoolexamens (praktijk en theorie) voor de beroepsgerichte programma’s. Woots neemt de Schoolexamenbank voor de beroepsgerichte profiel- en keuzevakken – BWI, D&P, E&O, HBR, MaT, MVI, M&T, PIE en Z&W (geen Groen) – over en ontsluit deze via een uitgebreide bibliotheek. Daarin zijn de examens niet alleen vindbaar, maar ook te oefenen, af te nemen en digitaal na te kijken, te scoren en terug te koppelen. Al deze faciliteiten zijn gratis beschikbaar voor bestaande schoolexamens en toetsitems. Vmbo-docenten die zelf (nieuwe) examen(item)s willen uploaden of bestaande examen(item)s willen aanpassen, kunnen dat doen via de betaalde Premium-versie. De docenten van het Platform M&T hebben in de regionale docentennetwerkbijeenkomsten een concrete suggestie gedaan voor een invulling van de flexibele bijeenkomsten volgend jaar: docenten willen gericht met elkaar praktijkopdrachten en toetsen van de keuzevakken met elkaar uitwisselen en aanscherpen.

Stichting Platforms VMBO heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een doorstart van de Schoolexamenbank. In Woots hebben ze een partner gevonden die de content respectvol wil hosten én gratis ontsluit voor vmbo-docenten en -leerlingen. Als Stichting blijven ze inhoudelijk eigenaar. Dat maakt Woots tot een mooi instrument voor kwalitatief goede, en onafhankelijke schoolexamens.