12-11-2020

OOC investeert in Sterk Techniekonderwijs

Als opleidings- en ontwikkelingsfonds van de carrosseriebranche vindt OOC het belangrijk om te investeren in duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk techniekonderwijs. Om het techniekonderwijs te versterken is een goede samenwerking met het bedrijfsleven noodzakelijk.

Waarmee helpen de OOC-Regiocoördinatoren Bedrijfsleven&Onderwijs deze vmbo’s en bedrijven?

De OOC-Regiocoördinatoren B&O organiseren diverse dingen voor vmbo’s/ leerlingen samen met bedrijven. Hiervoor zijn allerlei instrumenten door OOC ontwikkeld en inzetbaar:

  • Gastlessen (interactieve sessies van 1 lesuur, inhoud aangepast voor 2e-/3e-/4e-jaars leerlingen) door een vertegenwoordiger van een regionaal carrosserie-of trailerbouwbedrijf, of door RAI CarrosserieNL namens meerdere bedrijven.
  • Praktijkopdrachten met plaatwerk truck schaalmodellen, waarin leerlingen met staal en bevestigingstechnieken leren omgaan en worden uitgedaagd om een carrosserie op dit schaalmodel te bouwen.
  • Als er een laadklep op school aanwezig is (afdeling M+T) kan een laadklep-keurmeester vanuit RAI CarrosserieNL samen met een groepje leerlingeneen technische en veiligheidskeuring uitvoeren.
  • www.leerbedrijfcarrosserie.nl met veel informatie voor jongeren, vmbo’s en bedrijven.
  • Nieuw lesmateriaal voor het keuzevak, dat aantrekkelijker en laagdrempeliger is voor zowel de leerlingen als de vmbo’s. Dit doen we door met lokale carrosserie- en trailerbouwbedrijven dit keuzevak aan te bieden, waardoor het praktijkdeel bij deze bedrijven kan worden uitgevoerd (bijvoorbeeld op basis van loopbaanoriëntatie en -begeleiding).
  • Informatiebijeenkomsten over de nieuwste technieken voor vakdocenten, bedrijfsbezoeken, snuffelstages op het bedrijf en vergelijkbare instrumenten.
  • Landelijke acties ter promotie van het beroep carrosseriebouwer, zoals met Master Milo.

Bovenstaande instrumenten passen goed in de regionale plannen die in het kader van Sterk Techniekonderwijs zijn gemaakt.